Feldenkraisövningar

Feldenkrais är en fantastisk metod för bättre kontroll och hälsa, läs mer nedan. Vi presenterar här övningar av olika slag som ligger under öppna delen av rehabpresentationen "vår rehab", du kan nå dem via länkarna nedan eller direkt från menyn ovan.

 

Feldenkraisövningar

"När kroppen värker"

"Mot tandgnissling"

"Mot stel nacke"

"Skulder och andningsövning"

"En smidigare bröstrygg"

"Snabb ländryggsrelax"

"Svängande höfter"

 

Moshe Feldenkrais (1904-1984) var kärnfysiker och den förste i Europa att erövra svart bälte i Judo. Men det är inte det som gjort honom känd, utan som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Bilden av Feldenkrais och hans patient, Israels första premiärminister Ben Gurion, som lärt sig stå på huvudet för att få ny funktion och hjälp mot långvarig ryggsmärta är klassisk.

 

Feldenkraismetoden är ett kroppsligt pedagogiskt system. Syftet är att reducera smärta och inskränkningar i rörelsen för att förbättra den fysiska funktionen och skapa välbefinnande genom ökad kroppsmedvetenhet.

Istället för att behandlaren manipulerar med patienten genom olika behandlingar, får patienten, i feldenkrais kallade ”eleven”, hjälp att själv upptäcka hur olika låsta rörelsemönster kan frigöras. Därmed kan rörelsefunktioner förändras och smärta och andra besvär reduceras.

Metoden har utvärderats vetenskapligt och fått bedömningen ”lovande”[1] I Sverige utövas metoden av utbildade feldenkraispedagoger, se vidare http://www.feldenkraismetoden.org

Välkommen logga in

Egenremiss för rehab

Du behöver inte ha läkarremiss för att få 8 veckors smärtrehab hos oss. Vi sänder gärna information om vår rehab och egenremiss.

Klicka här. 

Björn Bragée, smärtläkare

 

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Gilla oss på facebook!

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 23298 medlemmar!
Senaste är:

whymriwmof

Geraldzoppy

Adrendoda

Jamesmaw

elvialg11

arlymieatiffany

escombeskeit

Valerazen1991

ABrooca

Crystalseawl

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer