Mot stel nacke (Feldenkraisövning)

<br/>
Ett problem som en stor del av mina patienter har, är en stel, ond nacke. Hur kommer det sig att nacken är så känslig? Denna övning kan hjälpa.

Om man tänker på vilken funktion nacken har, så är det egentligen inte så konstigt. Den ska styra in och hålla den kroppsdelen, huvudet, som är till för att fånga upp alla signaler i omgivningen som kan vara betydelsefulla. Med synen, hörseln, lukten identifierar vi snabbast när något förändras runtomkring oss som kan vara farligt eller intressant t ex.

Det är nackens uppgift att sköta huvudets inställning så att sinnesorganen riktas åt rätt håll. Om det prasslar i buskarna till vänster, måste huvudet snabbt vridas dit så att vi kan se vad det är. Den rörelsen ska nacken sköta. Nacken har alltså en livsviktig funktion!

Men det är klart, idag vandrar vi inte längre i skogarna bland vilda djur, så nacken får sällan spela sin betydelsefulla roll. Istället sitter vi vid skrivbord och dataskärmar, envist fokuserade på ett litet område framför oss. Nu har nacken istället rollen att låsa oss i en enda position långa tider.

Om det händer något som stressar oss, kanske under en längre tid, höjs beredskapen i alla muskler. Nacken, som redan har en tuff uppgift, klarar kanske inte av den nya påfrestningen. Resultatet blir då stelhet och så småningom smärta.

Om du befinner dig där, kan du prova på följande 5-minuters Feldenkraisövning. Den kan inte hjälpa dig med den inre stress du dras med (hjälp för det finns här), men den kommer att hjälpa dig att låsa upp en hel del spänningar i nacken.

Röda pilar nackens rörelse, blå pilar blickens rörelse. Klicka på övningen nedan:

Spela denna ljudfil!: 
Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Egenremiss för rehab

Du behöver inte ha läkarremiss för att få 8 veckors smärtrehab hos oss. Vi sänder gärna information om vår rehab och egenremiss.

Klicka här. 

Björn Bragée, smärtläkare

 

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Gilla oss på facebook!

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 23365 medlemmar!
Senaste är:

trrreeeii

corepodazeb57

breatiomum

yupmanpn

Lisa62an

serekojafel69

Jessyswept

RalphTruri

josephrh16

darerolasef70

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer