Mot tandgnissling (Feldenkraisövning)

<br/>
Spänningar man drar på sig under dagen sätter sig lätt i käkmusklerna. Det märker man när man sover och musklerna ska ladda ur sig överspänningen. Då trycks käkarna mot varandra, och man gnisslar tänder. Om du lider av det, kan du under en tid prova att göra följande övning varje kväll före sovdags.

Det eliminerar en stor del av spänningarna, och riktar hjärnans styrfunktion mot området, så att chansen ökar att du ska slippa gnissla tänder:

Fatta ett grepp om din mungipa med tummen och pekfingret på motsatt hand. Gör en undersökande utforskning av din kind, såsom den känns mellan fingrarna, som du successivt flyttar omkring.

Känn på kindens varierande tjocklek, känn den lena insidan. Den här delen av dig har kanske inte någonsin blivit berörd på det här kärleksfulla sättet!

Vandra undersökande omkring med tumme-pekfingergreppet uppåt och nedåt kinden, samtidigt som du långsamt förflyttar dem allt längre inåt. Känn om du upptäcker några förändringar i tjocklek, struktur eller något annat.

Gå upp till området mellan överkäkens tänder och kinden och undersök hur det området känns. Gör sedan detsamma i underkäken.

Så småningom kommer du till den bakre väggen, där överkäken möter underkäken. Du kan märka att kinden blir väldigt mycket tjockare där. Ta ett grepp med fingrarna om den tjockaste delen, och bit sedan ihop käkarna. Vad händer?

Känner du hur en kraftig muskel sluter sig runt din tumme? Det är käkmuskeln, som är en mycket kraftig muskel, som ständigt arbetar när vi är vakna. Om den inte gjorde det skulle vi ”tappa hakan”, och det vill vi ju inte.

Håll kvar greppet, men öppna käkarna lite så att muskeln slappnar av. Massera muskeln med fingrarna och skaka den lite lätt. Flytta tumme-pekfingergreppet till lite olika platser på muskeln.

Efter en stund tar du ner handen. Jämför känslan på den sidan som du arbetat med den andra. Stor skillnad, eller hur? Gör nu precis samma sak på andra sidan, med andra handen.

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Egenremiss för rehab

Du behöver inte ha läkarremiss för att få 8 veckors smärtrehab hos oss. Vi sänder gärna information om vår rehab och egenremiss.

Klicka här. 

Björn Bragée, smärtläkare

 

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Gilla oss på facebook!

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 23366 medlemmar!
Senaste är:

Onretih

trrreeeii

corepodazeb57

breatiomum

yupmanpn

Lisa62an

serekojafel69

Jessyswept

RalphTruri

josephrh16

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer