Tappingövning "oro och smärta" med Britt

En metod som kommit stort i USA och en del andra länder är tappingterapi. Med den kan man enligt sina utövare må bättre och bli befriad från negativa känslor, smärta osv. Den går ut på att man knackar med fingertopparna på vissa meridianpunkter enligt österländskt tänkande.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att den fungerar. Men kanske ligger det något i det som en av metodens förespråkare, Nick Ortner, säger.  Han säger att det som händer när man knackar, är att det blir rytmiska vibrationer som fortplantas till amygdala.

Amygdala i känslohjärnan är orosstiftaren som ständigt vakar om något hotfullt ska hända. När man är känslig pga tidigare påfrestningar, reagerar amygdala på minsta lilla impuls och drar igång alla system för kamp eller flykt. Det märker man på att man blir spänd och kanske får ont.

Nu menar alltså Ortner att de rytmiska knackningarna dämpar uppvarvningen i amygdala, så att spänningarna och smärtan kan upphöra.

 

Jag lät tre personer prova metoden några veckor. Så här blev resultatet
1 tyckte att det inte hjälpte alls
1 tyckte att det hjälpte i vissa situationer
1 tyckte att det var en mycket bra metod

 

Prova gärna! Använd denna australiska youtubeinstruktion för hur man kan knacka med fingertopparna, men hoppa över punkterna under brösten.

 

Instruktion:

Gör snabba knackningar med fingertopparna 10-20 i varje punkt samtidigt som du upprepar för dig själv "den här smärtan (oron/ilskan eller vad det är) besvärar mig inte längre",

Gör det i den här ordningen:

 Inre ögonbrynet

 Bredvid ögonvrån

 På kindbenet

 Under näsan

 Hakvecket

 Nedanför nyckelbensknölarna

 Armhålans nedre kant

 Karatepunkten på handens ytterkant

 Sist: Toppen av huvudet

 

 

När du är klar, ta några andetag och känn efter om du har uppnåttdet resultat som du vill. Upprepa annars alltsammans en gång till

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Egenremiss för rehab

Du behöver inte ha läkarremiss för att få 8 veckors smärtrehab hos oss. Vi sänder gärna information om vår rehab och egenremiss.

Klicka här. 

Björn Bragée, smärtläkare

 

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Våra sidor

www.bragee.se
- om våra kliniker och rehab

www.patienttorget.se

- en virtuell patientförening

www.medect.se

- om vårt företag

www.smartguiden.se

- om smärta och behandling

www.smartforum.se

- utbyt erfarenheter!

 

Gilla oss på facebook!

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 23365 medlemmar!
Senaste är:

trrreeeii

corepodazeb57

breatiomum

yupmanpn

Lisa62an

serekojafel69

Jessyswept

RalphTruri

josephrh16

darerolasef70

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer