Läs mer : För dig som närstående

Din medverkan är viktig

På grund av coronaviruset, genomför vi f n närståendeinformationen som distansmöte via dator eller telefon. Tiden är kl 17-19.30, onsdagar i jämna veckor.

Att närstående är delaktiga och informerade, är viktigt för rehabresultatet. Men det är svårt för den som är sjuk att ge familj, vänner och arbetsplatsen en helhetsbild av sin situation. Särskilt när sjukdomen är "osynlig", vilket smärta och utmattning ofta är. Ofta upplever man sig som en belastning för omgivningen.

Därför ordnar vi på Bragée i stort sett varje vecka en informationsträff för närstående. Det är på onsdagar, med start kl 16. Informationen ges som föredrag, med utrymme för frågor. Vi bjuder på fika med smörgås, så det ska gå bra att komma direkt från jobbet. Träffen är 3 timmar lång, med paus. Den leds av rehabchef/rehabspecialist Jens Draiby och fysioterapeut Blenda Lafveskans alt Sofia Ödman. Den som deltar i programmet bokas automatiskt på ett tillfälle och får ta med sig flera närstående. Det behöver inte föranmälas hur många. Man kan byta dag, om den förbokade dagen inte passar. Man kan också komma flera gånger. Deltagaren kan då höra med receptionen, att träffen körs som planerat den aktuella veckan. Det går även bra att komma efter att deltagaren slutat på Bragée.

Barn hanterar sjukdom hos föräldrar på olika sätt bland annat beroende på ålder och utveckling. Nedan finns en länk till kort information om hur barn tänker i olika åldrar och allmänna råd om hur du kan prata med ditt barn.

Ur innehållet på närståendeinformationen:

  • Utmattningens olika faser
  • Vad behövs för självläkning?
  • Hur kan närstående ge stöd?
  • Hur höga ambitioner och kämparvilja kan stjälpa mer än hjälpa
  • Smärta som toppen på ett "isberg" och symptomen som finns under ytan
  • Varför nya mediciner inte botar den långvariga smärtan och vad som behövs istället