Lisen grävde guld - fick belöning

Lisen, 44, berättar om hur hon hittade sin egen lilla guldgruva på Bragée: "Jag kan andas med magen och få ner pulsen när jag är stressad".

"En kompis till mig sa att det var bra, så jag skickade in en egenremiss. Jag har haft ont i ryggen nästan så länge jag minns och min ena fot är skadad av för intensiv träning. Mycket blir intensivt i mitt liv, jobbet som forskare, min son som har ADHD och dessutom är jag lite hyperaktiv själv och kan inte stänga av hjärnan när jag ska sova. Egentligen går jag in i väggen lite varje vecka, men förut var jag i förnekelse om det.

Under rehab så fick jag för första gången uppleva hur det känns att lugna ner tempot. Jag har blivit mer medveten och kan erkänna saker som de är, inte bara lägga dem åt sidan.

Tidigare hade jag bara fått tabletter och blivit tillsagd att gå hem och ta det lugnt. Nu har jag lärt mig andas med magen och kan få ner pulsen när jag är stressad. Värken har jag kvar, men jag har lärt mig att värken inte är farlig. Den kunskapen i kombination med alla redskap jag fick och andningen jag lärde mig på Bragée är min lilla guldgruva. Den ruvar jag på och den hjälper mig att må bättre när tempot är för högt och smärtan svår. Jag har ändrat en del i mitt arbets- och vardagsliv för att få en jämnare och lugnare takt i livet."