Webinars på Bragée

Det var en populär serie med över 3000 deltagare.

Det var väldigt populärt med våra webinars, kanske bidrog att många är hemma, inte bara på grund av sjukdom som ME.  Vi har talat om hur Corona påverkat livet och många andra ämnen. Vi samlar ihop oss och ser om vi kan fortsätta med serien även i mer normala tider.A K T U E L L A    W E B I N A R S  ===========================

Inga är just nu planerade....T I D I G A R E W E B I N A R S


FREDAG den 3 april kl 14.00 "Corona, smärta, utmattning och ME/CFS" 

På vilket sätt berörs man av Coronapandemin om man har svåra långvariga sjukdomar med smärta, utmattning och ME. Tillhör man riskgrupper? Hur kan man skydda sig? Finns det vaccinationer? Vad gör man om man blir sjuk? Hur fungerar virus och när går riskerna över?


MÅNDAG den 6 april kl 14.00 "Corona, smärta, utmattning och ME/CFS"

På vilket sätt berörs man av Coronapandemin om man har svåra långvariga sjukdomar med smärta, utmattning och ME. Tillhör man riskgrupper? Hur kan man skydda sig? Finns det vaccinationer? Vad gör man om man blir sjuk? Hur fungerar virus och när går riskerna över?
Dr Björn Bragée går på ett lättfattligt sätt igenom dessa och andra frågor som kan komma upp


TISDAG den 7 april kl 14.00 "Vanlig trötthet, utmattning eller ME?" 

Det är inte lätt med dessa diagnoser, och Dr Björn Bragée föreläser och berättar om resurser som finns  för behandling och rehabilitering


ONSDAG den 8 april kl 14.00 "Kan man operera bort ME/CFS?"

Många väljer att söka kirurgisk hjälp vid ME, däribland världens mest kända patient Jennifer Brea. Gör de rätt? Vad säger specialisterna? Nya fynd och teorier gås igenom av Dr Björn Bragée och Dr Bo Christer Bertilson


FREDAG den 9 april kl kl 14.00 "Svåra beslut och DINA RÄTTIGHETER"

En krönika fritt berättat ur hjärtat av Dr Björn Bragée. Du vet nog inte alla rättigheter som du har.

Vad är vården skyldiga att göra, även i kristider? Kan försäkringskassans läkare besluta om diagnoser de ej känner till?


TISDAG den 14 april kl 11.00 (obs  vi ändrar tiden)  "Egenremiss till rehabilitering? Och vad händer där?

Dr Jens Draiby, rehabläkare och smärtspecialist och Dr Björn Bragée berättar och svarar på frågor om vad rehabilitering vid smärta och utmattning innebär. Normalt kommer man ju på remiss från läkare, men många känner nog inte till att man kan remittera sig själv, och vi går igenom vad en remiss skall innehålla, och vad som väntar sedan. Vi har många olika typer av rehabilitering, också på distans nu i coronatider. Och vilka resultat får man?  


Onsdag den 15 april kl 11.00 "Sven Britton och Björn Bragée om Corona, virus, smärta och ME/CFS"

Infektionsprofessorn Sven Britton och Smärtläkaren Björn Bragée, Tillhör man riskgrupp för corona/covid-19 när man har smärta, utmattning och ME/CFS? Vad kan och bör man göra vid sådana sjukdomar?  Och lite om virushistorien kring dessa tillstånd – bältros, körtelfeber och corona. 


Torsdag 16e kl 11-12 ”Pacing – måste man verkligen anpassa sig till sin sjukdom” 

Pacing är en metod som bör kunna användas vid alla långvariga sjukdomar. Det betyder närmast "aktivitetsanpassning" och sker med instruktion av arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Det finns också varianter på hur man lägger upp sådan behandling, och i detta webinar berättar vår läkare Björn Bragée, fysioterapeut Berit Flink och arbetsterapeut Amanda Hintze hur man når bäst effekt, vid ME/CFS och andra tillstånd. 


Fredag 17e kl 11-12 ”EDS - att kunna lägga händerna platt i golvet måste inte vara bra” 

EDS - Ehlers Danlos Syndrom är en genetisk sjukdom med hypermobilitet, d.v.s. överrörlighet. Det låter ju behändigt, men kan leda till svår smärta, och en rad andra symtom som beror på den luckra bindväven. Dr Ewa Milerad och Dr Björn Bragée, smärtspecialister med lång erfarenhet av dessa sjukdomstillstånd, berättar om diagnostik, behandling och den komplexa bild som följer av överrörlighetssjukdomar


Måndag 20 kl 11-12 ”Det är hjärnan bakom allt – om neurosomatik” – Björn och Henrietta

På Bragée kliniker tror vi inte mycket på begreppet psykosomatik, då vi anser att de tillstånd vi behandlar snarare är neurosomatiska, d.v.s. beror på störningar i nervsystemet och inte minst i det icke viljestyrda autonoma nervsystemet. Och här har hjärnan en avgörande roll. Fysioterapeuten Henrietta Hedelin och Dr Björn Bragée berättar om den unika kapacitet hjärnan har för förändring, och hur det kan användas i effektiv behandling. 

Fredag 24 april kl 14-15 ”När det gör ont överallt - sensitisering och fibromyalgi"

En enkel värk i armbågen som så småningom sprider sig till hela kroppen, eller att man långsamt inser att man är öm i hela kroppen. Man kan ha blivit sensitiserad, och det känns ungefär som när man fått en svår solbränna. Det blir också svårt med ljus, ljud och lukter.. Känner du igen det? Lyssna och lär vad det beror på och hur man behandlar. Dr Björn Bragée berättar om den unika kapacitet hjärnan har för förändring, och hur det kan användas i effektiv behandling. 

Måndag 27 april kl 11-12 ”Corona också efter valborgsmäss? Och om nya behandlingsidéer"

Vi utgår från att det fortfarande kan finnas intresse för att uppdatera sig om Corona-epidemin och vad den betyder vid smärta, utmattning och ME/CFS, så vi reserverar den här tiden, och får återkomma med mer specifikt innehåll närmare start, kanske blir det lite mer om diskuterade behandlingar, från zink och bcg till remdesivir.