Marie, 27 fick nya verktyg

"Första gången någon trodde mig"

"Jag fick hjärnskakning och en whiplashskada i nacken för snart ett år sedan. Huvudvärken och nackvärken stannade kvar och jag blev extremt trött och känslig för ljud och ljus. Jag förväntade att bli ordentligt undersökt och mött med respekt av läkarna jag träffade, men det blev jag inte. Jag måste hela tiden försöka överbevisa att jag mådde som jag gjorde, eftersom jag i deras ögon såg så frisk ut. Jag fick aldrig nån förklaring, bara att det var "ovanligt att ha ont så länge efteråt". Det har verkligen varit en kamp. Jag är van med ett liv i full fart, träna, jobba hårt i mitt yrke som inredningsarkitekt, vara aktiv och kreativ men de verkade tro att jag bad om sjukskrivning för att lata mig!

När jag kom till Bragée var det första gången någon i vården trodde på vad jag sa och gav mig info för att förstå för varför kroppen reagerat som den har gjort. Efter en tid förklarade läkaren här att jag också hade utmattning och troligen hade varit på väg in i väggen redan innan olyckan hände. Helheten med värken, oron, att inte bli trodd, obehagliga saker som läkarna sa, att tvingas jobba fast jag inte klarade det, det tog mig snabbt över gränsen. Jag trodde på allvar att jag skulle hamna i ”27-klubben”, alla de unga kreativa människor som har dött vid 27.

Här har jag fått en acceptans och lärt mig att jag kan påverka mycket själv. Förut ville jag helst såga av mig huvudet för att slippa smärtan eller sövas ner tills kroppen blev bättre. Nu är jag i kontakt med min kropp och känner mig mer nyfiken än rädd för det som känns. Jag kan också ge mig själv lite ”slack”, tid till återhämtning. Det tog hela sex veckor i programmet innan jag såg ljuset i tunneln, men nu vet jag att jag har verktygen för att bli frisk. Jag vet inte vad jag skulle gjort utan Bragée."