Ont i ryggen - rehabilitering viktigt vid ryggvärk

Ett vårdval vid ryggsmärta!

En man som står vid skrivbord med ont i ryggen

När man ofta har ont i ryggen, som ryggvärk eller ryggskott, kan man känna sig hindrad att leva och arbeta som vanligt. Då kan man behöva rehabilitering. 

Här kan du läsa om den hjälp du kan få. När du gjort det får du en övning, "Ryggskjutet", att ha redan nu som verktyg när ryggsmärtan sätter i.  Olika typer av ryggont hör till de vanligaste smärttillstånden för både kvinnor och män. Här uppmärksammar vi ont i ländryggen som kan vara ett problem för många.  

Vad får du genom rehabprogrammet?

Det viktigaste du får med dig är kunskap om hur smärta uppstår, och hur hjärnan alltid är den styrande i detta, det är kunskap som kommit fram i forskningen. Programmet har därför sin tyngdpunkt på vad man behöver göra  för att ändra på situationen. Kunskaperna du får i rehabprogrammet kan du sedan alltid ha med dig, och det kommer att hjälpa dig i akuta situationer. 

Programmet är rikt och varierat, och tiden i rehab brukar bli omvälvande för många. Du kommer att få lära dig hantera och minska ryggsmärtan från många olika håll: Nervsystemets funktion och hur du kan påverka det med hjälp av kroppslig självreglering är en mycket viktig del för att ändra på hur hjärnan styr med smärtsignaler. Men också smärtkunskap, KBT och andra verktyg för beteendeförändring, som träning i kroppsmedvetande, finns på programmet. Vidare andning, självmedkänsla, stavgång, sömnskola med mera.

Du kommer att arbeta i grupp med 12-15 deltagare. Där träffar du andra som befinner sig i liknande situation som du själv. Många tycker efter rehabtiden att det varit mycket värdefullt att alltid känna att andra förstår precis. 

När du har bestämt dig, kan du antingen be din vanliga doktor om en remiss, eller så kan du skriva en själv. Du kallas sedan till en bedömningsdag hos oss där du träffar läkare, fysioterapeut och psykolog. Tillsammans planerar ni upplägget av din rehabilitering. 

 För att du ska få veta mer om vad patienter tycker om våra program,  kan du läsa här vad våra deltagare säger!

En övning som du kan använda så fort du får kramp eller värk i ländryggen

Vår fysioterapeut Britt Bragée instruerar i en lätt och kort övning "ryggskjutet", videon och instruktionen tar knappt fyra minuter.