Så här gör du vid ryggskott och värk i ryggen

Hjälp vid lumbago

Det känns verkligen som ett skott, och kallas häx-skott på tyska. Får du plötslig ryggkramp och svårt att röra dig, här får du råd.

Ryggsmärta är det vanligaste smärttillståndet hos både män och kvinnor. Män har oftare ont i ländryggen och kvinnor i nackryggraden.  Här tar vi upp ländryggsmärtan, cch du får en effektiv övning på slutet. Det finns flera behandlingsalternativ som kan lindra symtomen och hjälpa till att botemedla tillståndet. Nedan följer några förslag på hur man kan behandla ryggvärk och ryggskott - eller "lumbago" på läkarspråk.

Vad du kan göra själv

  • Vila och undvik överdriven fysisk ansträngning, särskilt lyft
  • Ge din rygg tid att återhämta sig. 
  • Använd kyla eller värme på det drabbade området. Kyla kan hjälpa till att minska inflammation och svullnad, medan värme kan lindra muskelspasmer och öka blodflödet. 
  • Använd receptfria smärtstillande medel som paracetamol för att lindra smärta och inflammation.
  • Använd ergonomiska hjälpmedel som en justerbar stol eller skärm för att förhindra felaktig kroppshållning vid arbete eller vila.
  • Lär dig några effektiva övningar, den på slutet av artikeln är ett exempel 

Sök vård i god tid för ont i ryggen - det kan vara en varningssignal om allvarlig sjukdom

Om smärtan eller symtomen inte förbättras med dessa åtgärder inom några få veckor, eller om du upplever några andra symtom som feber, domningar eller muskelsvaghet, bör du söka medicinsk rådgivning från en läkare eller sjukvårdspersonal. Särskilt gäller det vid ryggsmärta hos barn, hos de som får ryggvärk efter 55 år, eller där man tidigare haft cancer eller har samtidig viktnedgång. Och förstås om de vanliga receptfria läkemedlen inte fungerar och det ryggonda inte går över.

Det är alltid viktigt att konsultera en läkare för att fastställa den exakta orsaken till ryggvärk och för att få en korrekt diagnos. Beroende på diagnosen kan olika behandlingsalternativ rekommenderas, inklusive: 

  • Smärtlindring: Smärtstillande läkemedel som NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) kan lindra smärta och inflammation i ryggen. Ibland kan också läkemedel med opioider eller muskelavslappnande medel användas under en begränsad period för att lindra smärta och spänningar. 
  • Livsstilsförändringar: Det är också viktigt att göra förändringar i din livsstil för att förebygga lumbago och minska risken för ryggproblem. Dessa kan inkludera regelbunden motion, viktkontroll, att undvika stillasittande livsstil och att undvika tunga lyft.
  • Fysioterapi:Detta kan vara till hjälp för att minska smärta och förbättra rörligheten i ryggen.Gör regelbundna besök hos  fysioterapeut/sjukgmnast som kan hjälpa till med olika behandlingsmetoder, såsom massage och stretching.
  • Fysioterapeuter kan också ge råd om lämpliga övningar och träningsprogram som stärker ryggmusklerna och förbättrar ryggens flexibilitet.
  • Rehabilitering med team, vilket kan ske i primärvården i första hand.
  • Specialistvårdsrehabilitering efter läkarutredning. 
  • Elstimulering med TENS (apparat man kan ha i hemmet) Injektioner i muskulatur och mot nerver. Akupunktur: Vissa studier har visat att akupunktur kan vara effektivt för att lindra smärta och förbättra funktionen vid lumbago. 
  • Blockader, en gammal välkänd teknik att med hjälp av bedövningsmedel eller cortison dämpa nerv och muskelaktivitet och inflammation. Vi beskriver detta på vår sida för privatvård, medect.se.
  • Kirurgi: I vissa fall kan kirurgi vara nödvändigt för att behandla lumbago, särskilt om det är relaterat till en nervkompression eller en annan allvarlig orsak. Kirurgisk behandling kan inkludera diskektomi, fusion eller annan typ av kirurgisk ingrepp för att avlasta nerverna och stabilisera ryggraden. 

Läkaren kan rekommendera rehabilitering vilket är  mycket lämpligt vid långvarig smärta

Den kan som sagt ske i primärvården - primärvårdsrehabilitering. Vid längre eller svårare besvär, som när det är svårt att klara arbetet eller vardagslivet kan också specialistrehabilitering vara viktig. Är du utredd och har haft ont mer än tre månader kan du ocksä söka med egen remiss till vårdval smärta i Region Stockholm.

En övning som du kan använda så fort du får kramp eller värk i ländryggen

Vår fysioterapeut Britt Bragée instruerar i en lätt och kort övning "ryggskjutet", videon och instruktionen tar knappt fyra minuter.